3+1 ok, amiért érdemes Debrecenben befektetni

 


 

 

Debrecen Európában - Megközelíthetőség

 

Debreceni Nemzetközi Repülőtér

A Debreceni Nemzetközi Repülőtér éves szinten több mint 300 000 fős utasforgalom lebonyolítására alkalmas, légijármű-parkolója pedig egyszerre 8 db 180 férőhelyes repülőgép kiszolgálására képes. A schengeni normáknak megfelelő légikikötő nemzetközi státuszával állandó határátkelőhelyként és vámútként üzemel. 

Debrecenből Európa több nagyvárosába indulnak menetrendszeri járatok, a tavaszi-nyári időszakban charterjáratok közlekednek a legfontosabb nyaralási desztinációk irányába (Antalya, Burgasz, Korfu, Heraklion, Hurghada), illetve májustól szeptemberig kéthetente érkeznek járatok Debrecenbe (Drezda, Erfurt, Lipcse).

 

 

Trimodális Logisztikai Központ

A teherszállításra specializálódott logisztikai központ a repülőtér mellett kialakított bázisán három közlekedési és szállítási módot egyesít: a légi, a közúti és a vasúti közlekedést. A komplex infrastruktúrával rendelkező központ cargo és logisztikai egységeket is magába foglal, ipari és logisztikai csarnokai 25 000 m2-en terülnek el, a konténerterminál és a konténervonatok pedig biztosítják a vasúti összeköttetést a tengeri kikötőkkel is. 

 


 

Élhető város 

 

Smart City

Debrecen Smart City koncepciója egy intelligens, innovatív, élhető, hatékony, fenntartható, okos, egészséges és versenyképes város megteremtése. Ennek érdekében az önkormányzat együttműködik az üzleti és nonprofit szektorral, közműcégekkel, tanácsadókkal, a Debreceni Egyetemmel és nemzetközi szervezetekkel. Innovatív és környezettudatos technológiai megoldásokat használ rövid távú feladatai megoldásában és hosszú távú céljai elérésében.

 

Debrecent virágzó kulturális és pezsgő művészeti élete méltán emeli a régió kultúrközpontjává. A klasszikus és kortárs múzeumok, a galériák, a városi és alternatív színházak, a koncerttermek és a mozik a hét minden napjára kínálnak programokat. Az évente megrendezésre kerülő különböző zenei, irodalmi, tánc-, illetve gasztronómiai fesztiválok tovább színesítik a kulturális palettát. 

 

Szabadidő és wellness

Debrecen gyógyvizéről híres termálfürdője, szabadtéri strandjai és az ország legnagyobb fedett aquaparkja várják a kikapcsolódásra vágyókat. A természet szerelmesei sétálhatnak Debrecenben a Nagyerdei Parkerdőben, vagy kirándulhatnak, akár biciklitúrázhatnak a város környékén fekvő erdőkben, illetve tavak körül. 

 

Sport

A város több első osztályú sportcsapattal is büszkélkedhet a futball, vízilabda, jégkorong és kézilabda ágaiban. A 20 ezer fő befogadására alkalmas futballstadion, a sportuszoda 50 méteres versenypályája és az atlétikai stadion számos rangos nemzetközi megmérettetésnek adott már otthont. Legyen szó bármilyen sportágról – a tenisztől a kosárlabdán át a falmászásig –, mindenki megtalálja saját számítását; fitnesztermek, korcsolyapályák és lovardák is várják a sportolni vágyókat Debrecenben. 

   

 Külföldiek Debrecenben

Csaknem 5 000 külföldi él Debrecenben. Az oktatás magas színvonala sokakat csábít a Debreceni Egyetemre, és az itt működő nemzetközi cégek is előszeretettel alkalmaznak külföldi munkaerőt. A köz- és kulturális szolgáltatások nagy része elérhető angol nyelven, kétnyelvű iskolák és idegen nyelvű közösségek működnek a városban, 2017-ben pedig megnyitja kapuit a város első nemzetközi óvodája és iskolája is. 

 

Egészségügy

A város kiterjedt egészségügyi hálózattal rendelkezik, a klinikák és kórházak a legkorszerűbb gyó-gyászati technikák és diagnosztikai módszerek alkalmazásával szolgálják a betegellátást. Több ezer orvos és egészségügyi dolgozó magas színvonalon látja el a város és a megye járó- és fekvőbetegeit. Az állami intézményeken kívül számos specializálódott magánrendelő is működik Debrecenben.

Vendéglátás és vásárlás

Hangulatos éttermek hazai és nemzetközi konyhával, kávézók, cukrászdák, borbárok és romkocsmák kavalkádja teszi „ízesebbé” a debreceni életet. A kézműves kiskereskedők boltjaiban, a termelői piacokon, valamint a szuper- és hipermarketekben minden vásárló megtalálja kedvenc termékeit. Ruhák, cipők és kiegészítők színes választéka lelhető fel egyedi készítésű és világmárkák üzleteiben. 

Debrecen környéki kirándulások

A világörökség részének nyilvánított Hortobágy végtelen pusztáival és őshonos állataival; Hajdúszoboszló termálvizével, nyitott strandjával és csúszdaparkjával; a világhírű Tokaji borról híres Hegyalja különleges borkóstolókkal; a Bükk és a Mátra lankás dombjaival és gyönyörű hegycsúcsaival különleges élményeket tartogat mindazoknak, akik a város határain túl is kikapcsolódásra vágynak.

Tömegközlekedés 

A város kiváló közútjai mellett kiterjedt tömegközlekedési hálózattal is rendelkezik. Autóbuszok, villamosok és trolibuszok helyi és helyközi járatai biztosítják a városban lakók gondtalan közlekedését. A kiterjedt lefedettségnek és a jól összehangolt járatoknak köszönhetően Debrecen lakosai félórán belül eljuthatnak otthonuktól a munkahelyükig. Debrecenben és környékén 80 kilométernyi kerékpárút-hálózat is segíti a közlekedést.

Hotelek és ingatlanok 

A 4 és 5 csillagos hotelek, valamint a városban működő számos kisebb panzió több ezer látogató, üzletember vagy turista elszállásolását teszi lehetővé. 

Gyönyörűen kialakított, új építésű és felújított felső kategóriás ingatlanok, belvárosi és zöldövezeti lakások, illetve kertes házak vásárolhatók 80–200 ezer eurós áron, vagy bérelhetőek havi 300–1000 euróért.